IZMENAMA ZAKONA POBOLJŠATI POLOŽAJ STARIH NA SELU

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je uputila Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Inicijativu za izmenu Zakona o socijalnoj zaštiti u delu koji se odnosi na propisanu površinu zemljišta, kao opšti uslov za ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć pojedincima, odnosno porodicama, navodi se u saopštenju Poverenice.

 

Kako navodi, zbog propisanog ograničenja u pogledu površine zemljišta, veliki broj građana ne može da ostvari pravo na novčanu socijalnu pomoć ili im je ostvarivanje ovog prava otežano. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti smatra da je, pored povećanja propisane površine zemljišta prilikom odlučivanja o pravu na novčanu socijalnu pomoć, potrebno uzeti u obzir i kvalitet zemljišta, mogućnost njegove obrade, davanja u zakup ili prodaje. Razlog za pokretanje ove inicijative je pre svega činjenica da su staračka porodična domaćinstva, koja raspolažu površinom zemljišta većom od propisane, često na ivici siromaštva i da im je neophodna pomoć, navodi Janković.

 

 

U saopštenju se navodi i da su Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Crveni krst Srbije sproveli istraživanje koje je pokazalo da svaka deseta starija osoba na selu nema lične prihode, dok pravo na novčanu socijalnu pomoć koristi samo četiri odsto ispitanika. Takođe, od ukupnog broja ispitanika samo dva odsto starijih koji žive na selu ima novčanu pomoć od dece ili rođaka, dok onih koji ostvaruju prihode od zakupa ima ispod jedan procenat, pri čemu su ti prihodi minimalni. Pored toga, 70 odsto starijih na selu žive u domaćinstvima koja imaju samo dva člana, te samim tim ne mogu da računaju ni na one pogodnosti u starosti koje može da pruži život u višegeneracijskom domaćinstvu. „Iako smo jedna od zemalja sa najstarijim stanovništvom ne samo u evropskim, već i u svetskim okvirima, broj starijih građana i građanki koje u Srbiji ostvaruju pravo na novčanu socijalnu pomoć, prema podacima iz izveštaja Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, gotovo je zanemarljiv u odnosu na ukupan broj korisnika ovog prava i iznosi oko pet odsto“, ukazuje Poverenica.

 

Poverenica podseća da bi usvajanjem ove inicijative Srbija ispunila i preuzetu obavezu utvrđenu Programom reformi politike zapošljavanja i socijalne politike u procesu pristupanja EU koji je Vlada usvojila u maju 2016. godine. Janković napominje i da su izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti u toku, ali se ova izmena ne predviđa.

 

Izvor: rts.rs