IZLOŽBA “BATA U 90 SLIKA” POSTAVLJENA JE U VRNJAČKOJ BANJI

Izložba fotografija „Bata u 90 slika“, posvećena Velimiru Bati Živojinoviću (1933-2016), jednom od najvećih i najpopularnijih glumaca svih vremena u Srbiji i staroj Jugoslaviji, postavljena je na vrnjačkoj Promenadi, u saradnji lista “Borba“ sa Kulturnim centrom Vrnjačke Banje, a uz podršku ministarstva kulture Republike Srbije.

Izložba sadrži fotografije iz filmova sa ništa manje poznatim “Valterovim” kolegama među kojima je i Ljubiša Samardžić, ali tu su i fotografije zabeležene tokom snimanja filmova, sa festivala, iz Batine svakodnevice, iz privatnog života… Ideja za ovu izložbu je rođena prošle godine, na 90. godišnjicu rođenja Velimira Bate Živojinovića, kada je i počela selekcija fotografija.

Izložbu je otvorio predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović. Otvaranju izložbe je prisustvovao i sin Bate Živojinovića Miljko Živojinović, koji je rekao da mu je čast da je ponovo u Vrnjaškoj Banji koju je Bata voleo, čak i u jednom delu svog života dane provodio u njoj i da je ova izložba idealan način da se podsetimo njegovih dostignuća kroz filmove i serije.

“Bata u 90 slika” je putujuća izložba koja je najpre postavljena u Sarajevu, gde ju je za mesec dana videlo preko 7.000 ljudi, nakon čega je preseljena u Beograd, pa postavljena u Bajinoj Bašti i Užicu.

Inače, naš proslavljeni glumac Velimir Bata Živojinović bio je jedan od inicijatora za osnivanje Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.