IN MEMORIAM PREDRAG PERA ČIKARIĆ

Upokojio se čuveni kruševački humanista i pesnik Predrag Pera Čikarić. – Rođen je 1953. godine u Zlatarima, doživeo tragičan skok u Rasinu 8. jula 1971. godine, otada kvadriplegičar, a od svoje četrdesete i slep. Ostavio je traga u Kruševcu, pa i šire. Bio je jedinstveni trgovački putnik iz sobe pošto mu japanska firma poklanja amatersku radio stanicu, 1985, posle postaje mala telefonska centrala, koja napamet zna preko hiljadu brojeva, pa kome treba, zove.

– Kao radio-mater, za vreme rata u Jugoslaviji, zadnje decenije 20. veka, uz pomoć radio-stanice spajao izbeglice, nalazio njihove porodice i sve one koje je ratni vihor razdvojio.

– Aktivno uključen u rad Udruženja paraplegičara za Rasinski okrug, potom i Centra za samostalni život invalida, podružnice u Kruševcu. Bio i predsednik oba udruženja. Radio predano na rešavanju statusa lica sa invaliditetom kako bi što kvalitetnije provodili život na način smislen, opravdan, koji daje rezultate i omogućava im bar minumum samostalnosti.  Posle otkrića da ima moć lečenja bioenergijom, o čemu ima i diplomu i sertifikat od priznatih srpskih naučnika iz ugledne međunarodne organizacije za promovisanje i razvoj kvantne medicine, Udruženja Quanttes Accademia integrative iz Beograda – pomaže kome pomoć treba, često bez naplate usluga. Nosilac brojnih priznanja:

  1. Diploma amaterskog radio operatora za rad sa svim zemljama sveta’’ YU 1 XF’’;
  2. Diploma počasnog člana jedinstvenog radio-kluba za slepe „Luj Braj“ za bivšu Jugoslaviju u Zagrebu;
  3. Zlatni grb „Filip Višnjić“ Saveza slepih;
  4. Vidovdanske – „Pohvala za dugogodišnji rad na unapređenju prava invalidnih lica i postignute rezultate i negovanje poetskog stvaralaštva“, grada Kruševca.

Sam bi dodavao – „Diplomu Života – koju mi je potpisao rektor Kosmos sa mogućnošću doktoriranja na temu `borba za opstanak.“ Pisao i haiku-poeziju, za koju je na prestižnim takmičenjima u Japanu više puta nagrađivan drugom nagradom. Objavio samostalnu zbirku Mlađani mesec, pesme su mu  uvrštene u antologiju posvećenu osnivaču i najpoznatijem haiku majstoru na svetu, Macuo Bašoa 1 , 2016.

Pisali su novinari o njemu u časopisu Lider i drugim novinama. U časopisu  Putevi kulture objavljen je, zajedno sa njegovom poemom „Vitez iz kolica“ i tekst LJubice Petković – „Vitez od Rasine : pasija po Predragu Peri Čikariću“.

Sahrana je u četvrtak, 05.11.2020. u 14.30 na Mudrakovackom groblju.