GERONTOLOŠKI CENTAR „ULAZI“ U SAMOIZOLACIJU

Najveći deo danas novozaraženih pacijenata u Srbiji su štićenici Gerontološkog centra u Nišu. Od ukupnog broja – 256 štićenika, ustanovljeno je da je njih 140 pozitivno na Covid19, kao i četvoro zaposlenih. Komisija koja ispituje novonastalu situaciju u niškom Gerontološkom centru uočila je čitav niz nepravilnosti. Naime, u predhodnom peridu bile su dozvoljene posete i izlasci štićenika doma što je bilo strogo zaranjeno od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji a ima i indicija da su se krili simptomi bolesti sumnjivih na Covid19. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Bezbednosno – informativnom agencijom i Višim javnim tužilaštvom u ovom gradu, danas su uhapsili M.S. (1973) iz Niša, odgovorno lice u Gerontološkom centru u Nišu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom prenošenje zarazne bolesti. Ceo Gerontološki centar u Nišu je u izolaciji, sa štićenicima i 77 radnika kojima nije potvrđen virus.

 

Gerontološki centar u Kruševcu posete i izlaske korisnicima je strogo zabranio je još u prvoj polovini marta, zbog opšte epidemiološke situacije u zemlji, a iz preventivnih razloga.

 

Nakon današnjih vesti iz Niša, Gerontološki centar Kruševac doneo je odluku da od srede, 15. aprila „ulazi“ u preventivnu samoizolaciju što praktično znači da će medicinsko i drugo osoblje Gerontološkog centra biti podeljeno u dve grupe i to:

 

I grupa: od 15. do 29. aprila i

II grupa: od 29. aprila do 13. maja 2020.

 

U ovim dvonedeljnim periodima, zaposleni u Gerontološkom centru neće napuštati isti 24 sata, a takođe im neće im biti dozvoljene posete.