FILM „KRALJ PETAR PRVI“ USKORO U BIOSKOPIMA

Film “Kralj Petar Prvi” projekat je sa nacionalnim značajem.

 

Sinopsis:

 

„Vi ste Srbin?“ – pitao je legendarni bard svetskog filma Džon Ford tada mladog kritičara i novinara, budućeg američkog reditelja i oskarovca Pitera Bogdanoviča. „Srbi imaju jednu fotografiju starog kralja iz Prvog svetskog rata kako se na volovskim kolima 1915. povlači preko Kosova, koja je gotov film. Kada bi se ta fotografija odmrznula i pokrenula, pred nama bi bio pravi pravcati film o velikoj drami srpskog naroda i njegovog kralja“, zaključio je jedan od najvećih svetskih reditelja.

 

U 2018-oj, godini obeležavanja 100-godišnjice pobede Saveznika u Velikom ratu, upravo ta fotografija će oživeti i pretopiti se u igrani film o pobedi malog naroda nad velikom silom.

 

Kralj Petar Karađorđević, kao mlad proteran je iz Srbije od strane suparničke dinastije Obrenovića. Nikada nije uspeo da napravi čvrstu vezu sa zemljom iz koje je potekao, narodom čiji je potencijalni kralj, niti titulom koja mu po pravu pripada. Spletom istorijskih okolnosti, vraća se u domovinu, uvodi parlamentarnu demokratiju na dvor i započinje obnovu Srbije. Ali Srbiji se ne da da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi svetski rat. Austro-ugarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Posle dve herojski dobijene bitke na Ceru i Kolubari, Vlada donosi odluku da je povlačenje ipak neminovno.

 

Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda koji se povlači, ona zavetuje samog kralja da mu, umesto nje, preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj smrznutog Marinka nalazi prekasno, a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata.

 

Srpska vojska uz strašne gubitke stiže do Krfa i ostrva Vido – ostrva smrti, ali i srpskog vaskrsnuća!

 

Pred smrt, najvoljeniji srpski vladar, Kralj Petar Oslobodilac, podiže spomenik Makreni u njenom selu Slovac. Na svojoj samrtnoj postelji on ima jednu želju – da mu nazuju par čarapa koje nije uspeo da odnese Marinku.

 

Ideja projekta:

 

Želja je da se bez eksperimentisanja ispriča istinita priča o stradanju, žrtvama, herojstvu i pobedi. Ovaj film u evropskim razmerama predstavlja jedan od najznačajnijih umetničkih projekata u godini obeležavanja pobede Saveznika u Prvom Svetskom ratu.

 

Sigurni smo da će ovaj film, koji ima epitet nacionalnog projekta, obnoviti kolektivno sećanje na jedan od najsvetlijih trenutaka srpske istorije i da će probuditi kod mladih generacija nacionalni ponos, koji se oslanja na graciozno nasleđe predaka.