DVE ŽRTVE DNEVNO NA SRPSKIM PUTEVIMA

U julu, avgustu i septembru na našim putevima svakog dana poslednje tri godine poginu dve osobe, a teže bude povređeno 12 lica.

 

Statistika kaže da su jul, avgust i septembar meseci kada se događa najveći broj saobraćajnih nezgoda. To se poklapa i sa najvećim brojem tranzitnih putnika koji kroz Srbiju prođu baš u tom periodu. Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa kompanijom “Eko Srbija” i Upravom granične policije pokrenula je četvrti put zaredom, kampanju pod nazivom “Vozi odmoran”.

 

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević kaže da je cilj kampanje prevencija saobraćajnih nezgoda i isticanje važnosti pauza prilikom dužih putovanja. – Naši saveti za vozače u letnjim mesecima su da na put krenu naspavani i odmorni, zatim da na svaka dva sata vožnje naprave pauzu od najmanje 15 minuta, da piju dosta vode i da izbegavaju noćnu vožnju. Jako je bitno da vozači kod prvog znaka umora stanu i odmore se – istakla je direktorka agencije. – Takođe, apelujemo da razlika između spoljašnje i temperature u vozilu bude do sedam stepeni. Upravo zbog loših statističkih podataka vezanih za letnji period, cilj akcije “Vozi odmoran” jeste prevencija saobraćajnih nezgoda na najfrekventnijim putevima u Srbiji tokom letnjih meseci. – Iako je u prethodne tri godine broj stradalih na putevima u Srbiji smanjen, nažalost u toku letnje sezone broj poginulih je skoro isti.

 

Zbog toga su ovakve kampanje veoma potrebne, da bi vozači razvili svest da u toku letnjih meseci moraju biti dodatno oprezni – ističe načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov. Uprava granične policije preko svog sajta omogućila je građanima da na 14 graničnh prelaza putem kamera mogu da vide kolika je gužva na prelazu.