DA LI VAKCINISANA OSOBA MOŽE DA DAJE KRV??

Redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi, 20. u ovoj godini, realizovana je danas u prostorijama Crvenog krsta u Kruševcu. U periodu od 8.00 do 14.00 sati, svakog prvog i trećeg četvrtka u mesecu, u Crvenom krstu Kruševac (Čolak Antina 36A), realizuju se redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi. Na redovnim akcijama prosečno se prikupi 50-ak jedinica krvi. Veći odziv očekuje se za dve nedelje, kada će biti organizovana tradicionalna Vidovdanska akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Na nivou Srbije nedeljna potreba je za oko 1.500 jedinica krvi. Rezerve su trenutno stabilne, ali se “situacija lako menja iz dana u dan i jako je važno održati kontinuitet sa prikupljenih 300 jedinica krvi dnevno“, ističu u Instituta za transfuziju krvi Srbije. Epidemija koronavirusa je promenila planove vezane sa tradicionalnim akcijama za maturante, studente i preduzeća. Strah što se tiče epidemije ne treba da postoji a Institut, kao I ogranci Crvenog krsta u lokalnim samoupravama, poštuju sve epidemiološke mere. Kako se epidemija stišava, raste broj vakcinisanih.

Da li vakcinisana osoba može da bude dobrovoljni davalac krvi?? Svi ljudi koji su primili vakcine „Fajzer“ ili „Sinofarm“, mogu da daju krv odmah nakon vakcinacije, dok se nakon primanja „Astrazeneke“ ili „Sputnjika“ davanje krvi mora odložiti dve nedelje.

I da podsetimo, dobrovoljni davalac krvi možete biti ako ste zdravi i dobrog opšteg stanja, teži od 50 kilograma i stari između 18 i 65 godina.