COVID19, SRBIJA: TESTIRANO 11.068 OSOBA, 3.534 NOVOINFICIRANE

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminule su 54 osobe od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 2.686, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 11.068 osoba, a registrovana su 3.534 slučaja zaraze.

Na respiratorima je 314 pacijenata, a ukupno su 9.604 osobe hospitalizovane.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je medicinski deo kriznog štaba apsolutno protiv popuštanja bilo kakvih mera, ali da je “realnost takva kakva je” i da će “to još videti”. “U svakom slučaju potencijal virusa polako pada, ne bismo smeli da dozvolimo da se situacija pogorša”, kaže Kon. On je na RTS-u rekao da ne zna ni zašto je primena mere da se u Srbiju može ući samo sa negativnim PCR testom pomerena za dva dana i važi tek od ponoći. Dodao je da je PCR test važan i da je medicinski deo kriznog štaba takvu meru predlagao i ranije, ali da je trebalo pripremiti “logističku podršku”.

Dodao je da su gužve na granicama u ovo vreme uobičajene i da su čak manje nego ranijih godina, te da će dolazak par desetina hiljada građana Srbije za praznike biti manji udar nego kada je oko Uskrsa u Srbiju došlo 400.000 ljudi.

Kada je reč o dočeku Nove godine, Kon je istakao da nije tajna da su lekari iz kriznog štaba preporučivali ograničenje kretanja od 19.00 do pet ujutru, ali da za sada za tim nema potrebe.