COVID19, SRBIJA: DANAS ZVANIČNO BEZ PREMINULIH!!

U poslednja 24 sata na korona virus u Srbiji testirano je 8.836 osoba, njih 125 bilo je pozitivno, dok nismo imali preminulih!! Poslednji put dan bez smrtnih slučajeva imali smo 24. juna. Ukupan broj preminulih je 707, navodi se na sajtu covid19.rs.

Na respiratorima je 36 pacijenta.

Registrovano je 125 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus su testirane 8.836 osoba. U Srbiji, od početka epidemije koronavirusom potvrđena su 31.099 slučaja infekcije. Do 15 sati 27. avgusta 2020. godine u Srbiji su testirane ukupno 904.343‬ osobe, koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je moguće da će Krizni štab za borbu protiv koronavirusa preporučiti da deca koja su bila u inostranstvu novu školsku godinu započnu deset dana kasnije, zbog postojanja rizika da se u zemlju vrate zaraženi virusom. „To je važna stvar o kojoj ću pričati na sledećem sastanku Kriznog štaba. Tako bi se rizik od zaražavanja dece u školama smanjio na najmanju moguću meru. To je moja lična ideja koja ima smisla i dobro bi bilo ako bi se usvojila barem kao preporuka“, kazao je Kon za današnju „Politiku“. Kon je naglasio da ne bi bilo mnogo takve dece, „možda nekoliko desetina njih u celoj Srbiji“.

U Ministarstvu prosvete kažu još nisu razmatrali ovaj predlog. „Poštovaćemo preporuke epidemiološkog kriznog štaba, koji će zasedati u petak“, kaže za „Novosti“, ministar prosvete Mladen Šarčević. „Prosvetni sistem će se prilagoditi onome što stručnjaci budu naložili. Lično, ako to bude obavezna mera, smatram da ne bi trebalo da traje tako dugo, deset dana. Ali ako budu morali da ostanu kod kuće, učenici će u tom periodu nastavu moći da prate na daljinu.“