BAGDALIN PRSTEN „DESPOT STEFAN LAZAREVIĆ“ URUČEN MATIJI BEĆKOVIĆU

Ovogodišnji laureat Bagdalinog  prstena “Despot Stefan Lazarević” je akademik Matija Bećković. Prestižno priznanje mu je uručeno večeras.

„Stručni žiri nije imao dilemu kome će pripasti prsten Despota Stafana Lazarevića, a Matija Bećković ga dobija ne samo za sveukupno književno delo i stvaralaštvo, već  za dugogodišnju saradnju sa carskim gradom i sa književnim klubom Bagdala“, rekao je predsednik književnog kluba Bagdala Nebojša Lapčević. „Matija odavno nije samo pesnik. On se odavno u ova turbulentna vremena u srpstvu potvrđuje ka vrstan glasnik nacionalne kulture njenom sadašnjošću, baštinik njene bogate prošlosti, proročki predskazatelj njene budućnosti“, stoji  u obrazloženju stručnog žirija.

Matija Bećković (rođen u Senti, 29. novembar 1939. godine) srpski je pesnik, književnik i akademik. Bećković je redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, član Krunskog saveta prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, počasni član Udruženja za umetnost, kulturu i međunarodnu saradnju „Adligat“ i društveni radnik.

Bećkovićev opus je veoma obiman, knjige: Vera Pavladovska, Metak lutalica, Tako je govorio Matija, O međuvremenu, Reče mi jedan čoek, Čiji si ti mali, Ćeraćemo se još, Kaža, Međa Vuka Manitoga, Hleba i jezika, O Njegošu, više izabranih dela i brojne druge.