132 MENJAČNICE ZATVORENE NA MESEC DANA

Zbog nepravilnog rada i kršenja propisa, centralna banka zatvorila je za prethodnih mesec i po dana 132 menjačnice u Srbiji, i to na period od 30 dana. Intenzivna kontrola rada menjačnica biće nastavljena i u narednom periodu, rečeno je u NBS, a moguće je i trajno oduzimanje dozvole za rad.

Sve je počelo sredinom marta kada je tražnja za devizama po Srbiji naglo ojačala, a što je mnogim menjačnicama bio signal da bi mogli početi i da love u “mutnom”. Mnogi su praktično počeli da sklanjaju devize sa strane, pa u jednom momentu nije bilo moguće kupiti evre, a mnogi su zaračunavali i veće provizije nego što im je to propisima dozvoljeno, piše Blic. 

Na kraju su sve nepravilnostti išle preko leđa i po džepu građana. Tako je Narodna banka Srbije propisala da se privremeno, do 30 dana, može oduzeti ovlašćenje menjačima koji ne ispunjavaju uslove, odnosno koji postupaju suprotno odrebama zakona ili propisa NBS, ali je u propisima išla i dalje od toga. Od 16. marta ove godine Narodna banka Srbije privremeno je zatvorila 132 menjačnice. Kontrolom su utvrđene različite povrede zakona i propisa. Između ostalog, utvrđeno je da ovlašćeni menjači nemaju jedinstvenu kursnu listu na svim menjačkim mestima, kao i da nemaju istaknutu listu provizija. Popisom blagajne utvrđivali smo i da postoji višak odnosno manjak gotovine i efektive, ali i da menjačke poslove obavlja lice koje ne poseduje sertifikat za obavljanje menjačkih poslova – naveli su u NBS za Blic.

Pored toga, ako nakon isteka perioda na koji su privremeno oduzeta ovlašćenja ovlašćenom menjaču – ponovo utvrdi nepravilnosti, Narodna banka Srbije donosi rešenje o trajnom oduzimanju dozvole za rad.