ZLOSTAVLJAČ JE NAJČEŠĆE EMOTIVNI PARTNER

110.000 slučajeva zlostavljena zabeležena su od kako je, pre 27 meseci, počeo da se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Statistika je ukazala na to da se nasilje povećava tokom letnjih meseci, a ljudi su upravo najčešće u avgustu na odmorima više upućeni jedni na druge, pa su i sukobi češći.

 

Od 1.658 žrtava, njih 1.148 bilo je od strane partnera: 574 slučaja bilo je od strane supruga, u 117 slučajeva bivši suprug, u 208 slučajeva vanbračni suprug, u 143 slučaja partner, i u 106 slučajeva bivši partner. Žene su najčešće žrtve nasilja u porodici. Prema rečima Tanje Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, u gotovo 70 odsto slučajeva kada su one žrtve, nasilje čine njihovi bračni ili vanbračni partneri, aktuelni ili bivši.

 

U skoro 10 odsto situacija nasilje prema ženama čini sin, u oko pet odsto slučajeva radi se o ocu, a zatim su to uglavnom drugi muški srodnici. Kada je reč o muškarcima koji su žrtve nasilja u porodici, u svakom četvrtom slučaju radi se o sinu kao učiniocu, u skoro svakom petom to je otac, zatim sledi brat i drugi muški srodnici. Supruge i partnerske su registrovane kao one koje čine nasilje u oko 18 odsto slučajeva.

 

Ono što je takođe primetno je da se nekada ubistva žena dešavaju u nizu, nekoliko u sedam ili deset dana, kao da jedno ubistvo i pisanje o njemu, uglavnom neprimereno, inspiriše drugo.

 

Izvor: blic.rs