ZARADA ZA JUL PORODILJAMA ĆE BITI ISPLAĆENA 25. AVGUSTA

Naknadu zarade za jul porodilje će dobiti od 20. do 25. avgusta, skoro mesec dana kasnije nego po starom zakonu.

 

Kako saznaje list „Blic“, porodilje koje su dobile rešenje o bolovanju zaradu će, dakle, dobiti u okviru zakonskih rokova, ali mnogima od njih biće to i 25 dana kasnije nego što su zaradu primale do sada. Po starom zakonu, kada je poslodavac uplaćivao naknadu, porodilje su, naime, dobijale zaradu isto kada i ostali zaposleni, najčešće poslednji radni dan u mesecu ili pet do deset dana kasnije. Novi zakon po kome država direktno uplaćuje zaradu porodilji mimo poslodavca pomerio je te rokove, ali doneo i još nekoliko problema.

 

Prva dilema je kada naknadu zarade mogu da očekuju porodilje koje su, recimo, danas predale dokumentaciju? Koliko je vremena potrebno državi da donese rešenje? Novi Zakon o finansijskoj podršci porodici predvideo je rok od dva meseca. Kako su objasnili u resornom ministarstvu, država će isplaćivati naknadu za porodiljska bolovanja samo porodiljama kojima je izdala rešenja, i to od 20. do 25. za prethodni mesec.

 

“Važno je napomenuti da se zaposlena žena po otpočinjanju porodiljskog odsustva obraća poslodavcu radi donošenja rešenja o odsustva sa rada radi korišćenja porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, a u cilju blagovremenog podnošenja zahteva za naknadu zarade za to vreme. Uz zahtev, podnosi se rešenje poslodavca o odsustvu, doznaka o otpočinjanju porodiljskog odsustva, fotokopija doznake o prvom početku korišćenja trudničkog bolovanja ukoliko je ono korišćeno i fotokopija kartice tekućeg računa. Svi ostali dokazi pribavljaju se službenim putem”, pojasnili su u resornom ministarstvu.

 

U Ministarstvu dodaju i da je zakonski pokrivena cela priča oko isplate porodiljama kako zaposlenima, tako i ženama koje samostalno obavljaju aktivnosti, kao i nezaposlenima koje su 18 meseci pre rođenja deteta ostvarivale prihode.