VODOVOD KRUŠEVAC: UPUTSTVA I NAČIN POSTUPANJA TOKOM OBILNIH PADAVINA

U cilju očuvanja sigurnosti i sprečavanja potencijalnih nezgoda, apelujemo na građane da preduzmu nekoliko mera opreza, preporučujemo sledeće:

Usled velike količine padavina u slivu reke Rasine uzvodno od brane, došlo je do povećanja nivoa u akumulaciji Ćelije, što za posledicu ima uvećano ispuštanje vode iz jezera u korito reke Rasine.

JKP ”Vodovod-Kruševac” je u saradnji sa Republičkim i gradskim nadležnim organima, ŠVS Rasinskog okruga, Grada Kruševca i drugim subjektima preduzimalo i preduzima konstantno sve mere predviđene planskim i drugim dokumentima, kao i postupke kako bi posledice bile što manje.

U cilju očuvanja sigurnosti i sprečavanja potencijalnih nezgoda, apelujemo na građane da preduzmu nekoliko mera opreza.

Preporučujemo:

– da građani koji žive nizvodno od reke Rasine prate stanje vodostaja i vremenske prognoze;
– da budu pažljivi, odgovorni i da preduzmu potrebne mere predostrožnosti kako bi se smanjio rizik od potencijalnih šteta;
– da održavaju otvorene komunikacione kanale s lokalnim vlastima i da prate službena obaveštenja o bezbednosti;
– da ispred svojih kuća redovno održavaju kanale čistim (od lišća, grana ili drugih materijala) i prohodnim kako bi se izbeglo zaustavljanje i eventualno izlivanje vode. Održavanje čistih i prohodnih kanala je ključno za sprečavanje poplava u njihovim domovima i omogućava nesmetan protok vode u slučaju povećanja vodostaja reke Rasine;
– da se izbegava prolazak građevinskim mašinama, traktorima i ostalim poljoprivrednim mašinama, kao i ostalim vozilima, duž korita reke Rasine, zato što ove mašine i vozila mogu da prouzrokuju eroziju tla i dodatno oslabiti obale reke, povećavajući rizik od poplava i izlivanja.

JKP ”Vodovod-Kruševac” u saradnji sa Republičkim i gradskim nadležnim organima, ŠVS Rasinskog okruga, Grada Kruševca i drugim subjektima stalno prati situaciju o mogućim opasnostima, i obaveštavaće blagovremeno sve subjekte i stanovništvo u najkraćem mogućem roku.

O svim daljim informacijama korisnici će biti obavešteni putem zvaničnog sajta i društvenih mreža JKP „Vodovod – Kruševac“, te preko lokalnih medija grada Kruševca. Takođe, za sva dodatna pitanja i informacije, korisnici mogu da se informišu na sledeće brojeve telefona:

064/824-95-00, 0800/303-037, 037/415-301, 037/415-305, ili preko mejla info@vodovodks.co.rs.

Zahvaljujemo se na saradnji,

Vaš JKP “Vodovod – Kruševac”