U VRNJAČKOJ BANJI OTVORENA IZLOŽBA „PRAVA ŽENA U KULTURNOM NASLEĐU SRBIJE“

Vrnjačkoj Banji je pripala čast da nakon Užica, ovogodišnje prestonice kulture Srbije, bude sledeći domaćin izložbi „Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije“ koju su zajednički organizovale Ambasada Velike Britanije, Kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, a uz podrsku opštine Vrnjačka Banja i Narodne biblioteke „Dr Dušan Radić“.

Na izložbi je prikazan deo od oko 200 digitalno predstavljenih radova koji govore o ženskom stvaralaštvu i pravima u periodu od 1867. do 1973. godine.

Vrnjačkoj Banji nije slučajno pripala čast da bude domaćin izložbe „Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije“. Naime, tokom 1. svetskog rata u Banji je bila smeštena jedna od 14 bolnica u kojima su radile britanske bolnicarke i negovale ranjenike, ali i bolesnike obolele od tifusa koji je u to vreme harao Srbijom. Priču o humanom i hrabrom podvigu Britanki, predrasudama i rodnoj ravnopravnosti ispričao je ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson, koji je i zvanično otvorio izložbu.

Izložba „Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije“ u Vrnjačkom parku će biti otvorena do 27 jula.