PRIJAVE ZA PRIJEMNI ISPIT ZA SPECIJALIZOVANA ODELJENJA

Republički Krizni štab zasedaće sutra od 8 sati, a na sednici će se analizirati trenutna epidemiološka situacija u Srbiji kao i eventualno novo ublažavanje mera. Očekuje se i da se zvanično saopšti da se đaci starijih razreda osnovnih i učenici srednjih škola od ponedeljka vraćaju u školske klupe. Mogućnost da se đaci vrate u školske klupe od ponedeljka 19. aprila izneta je nakon sednice republičkog Kriznog štaba prošlog petka. Odluka je, kako su tada rekli zvaničnici, uslovljena još jednom proverom epidemiološke situacije, odnosno, “ukoliko brojke budu padale, deca se vraćaju u škole po modelu od 1. septembra”. To praktično znači nastavu u učionicama svakog drugog radnog dana za starije osnovce u gradskim školama, u grupama od po najviše 15 učenika, ili svake druge nedelje kao što su išli srednjoškolci do 8. marta, kada su potpuno prešli na online nastavu. Dakle, odluka Kriznog štaba zvanično će biti saopštena sutra. Međutim, iz kabineta Prvog potpredsednika Vlade Srbije i Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića juče je prosleđeno uputstvo direktorima Osnovnih i Srednjih škola u Srbiji o organizaciji rada od ponedeljka. U dokumentu se kaže da će nastava od 19. aprila biti organizovana po modelu koji se primenjivao u neposrednom obrazovno-vaspitnom radu od 1. septembra. Ovo uputstvo bi trebalo da znači da je povratak u škole od ponedeljka siguran.

Svi đaci se vraćaju kombinovanom modelu nastave, a najstarije osnovce, osim redovnih obaveza čeka i nastavak priprema za Završni ispit i odluka o budućem životnom pozivu. Za kruševačkih nešto više od 2.000 osmaka i ove godine su otvorene mogućnosti za upis u više srednjih škola i odeljenja koji rade po modelu dualnog obrazovanja, ali i na nove smerove. Među novim zanimanjima je odeljenje forenzičara u Hemijsko-tehnološkoj školi, umetničko u Kruševačkoj gimnazijii a veoma tražena zanimanja su u Prvoj tehničkoj školi – elektrotehničar računara i mehaničar motornih vozila, kao i modelar odeće, tehničar dizajna grafike i tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera u Politehničkoj školi „Milutin Milanković“ u Kruševcu.

Kruševačka Gimnazija takođe ima veliku ponudu obrazovnih profila u redovnim i specijalizovanim smerovima, zahvaljući kojima, kroz 4 godine, mogu da izaberu pravi i dobar fakultet. Prijemni ispiti za specijalizovana odeljenja Gimnazije biće realizovani već početkom maja. U prethodna tri dana, do danas, bilo je moguće prijavu za prijemni za fililoško, scenske audio-vizuelne umetnosti i računarsko odeljenje Gimnazije izvršiti elektronskim putem, putem portala moja srednja škola. Za filološko odeljenje Gimnazije prijemni ispit polaže se prvog dana 15. maja, iz Srpskog jezika i književnosti, a drugog dana, 16. maja, iz engleskog jezika. Prijemni za upis na specijalizovani računarski smer Gimnazije polaže se samo iz matematike. Smer scenske i audio-vizuelne umetnosti od prošle godine moguće upisati u kruševačkoj Gimnaziji. Prijemni se takođe polaže u maju. Da bi učenik položio prijemni ispit za neko od specijalizovanih odeljenja Gimnazije, potrebno je da od maksimalnih 240 ima najmanje 120 poena koji se, za formiranje konačne rang liste za prijem učenika, dodaju uspehu iz škole i poenima ostvarenim na završnom ispitu koji svi osmaci polažu krajem juna meseca.