POPIS U SRBIJI OD 01. DO 31. OKTOBRA 2022. GODINE

Od 8 časova u subotu, 01. oktobra popisivači izlaze na teren i intervjue sprovode od vrata do vrata. Popisivači će biti u obavezi da nose službene legitimacije. U popisu će na nivou Srbije učestvovati 15.000 popisivača, koji će ići od vrata do vrata i, prvi put, umesto papirnih upitnika popunjavati elektronske formulare na laptopovima. Za sprovođenje popisa u Kruševcu biće angažovano 256 popisivača. Ako niste kod kuće, popisivač stavlja obaveštenje u poštansko sanduče na kojem ostavlja svoje podatke i kontakt popisnog info-centra sa kojim zatim stupate u kontakt, a kasnije sa popisivačem ugovarate njegov dolazak.

Zakonska obaveza je da se odgovori tačno popisivaču na postavljena pitanja. Ako neko ne želi, postoje tri pitanja na koja ne mora da se dâ odgovor – o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

Svi podaci koji se daju popisivaču su bezbedni i nigde neće biti publikovani, koriste se samo u statističke svrhe. Nijedna druga institucija ne može da ih koristi. To je garantovano Zakonom o popisu stanovništva, Zakonom o statistici, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.