OGNJENA MARIJA, SESTRA SVETOG ILIJE GROMOVNIKA

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i zaštitnicu žena.

Sveta Marina rođena je krajem trećeg veka, tokom vladavine cara Dioklicijana u Južnoj Anadoliji, u Antiohiji. Kao jedinica neznabožačkih roditelja, krstila se u 12. godini, zbog čega je se otac odrekao. Zbog vere u Gospoda, posle teških muka, posečena je mačem u 16. godini. Njene mošti postadoše čudotvorne i isceliteljske, pa su oduvek poštovane.

U narodu se veruje da je Ognjena Marija sestra Svetog Ilije i Svetog Pantelejmona.

Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem, i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom, spada u „ognjevite“ svece. U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri koja je u vrele praznične dane spalila žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije. Slave je svi koji su imali štete od groma i oluje. Narodna izreka kaže – ko slavi Ognjenu Mariju siguran je u letinu. Obeležava se i kao krsna slava.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine „gori nebo i zemlja“, ne rade nikakvi poslovi, a posebno radovi na polju. Niko ne radi, pogotovo žene, jer se smatra da danas nijedan posao ne može doneti sreću. U narodu se kaže da na Ognjenu Mariju „ne valja ni konac u iglu udenuti“.

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.