NA DAN MUZEJA, U SUBOTU – SLOBODAN ULAZ

Narodni muzej Kruševac i ove godine učestvuje u međunarodnoj muzejskoj manifestaciji Noć muzeja, kojom se obeležava međunarodni Dan muzeja. Ove godine, manifestacija se održava u subotu 14. novembra u terminu od 08 do 20 časova. Tom prilikom, kao i prethodnih godina, muzejski objekti biće otvoreni za kruševačku publiku, a ulaz će biti besplatan celog dana, od 08 do 20 sati, zbog novonastale epidemiološke situacije.

PROGRAM:

1. Centralna zgrada Muzeja:

– Stalne postavka Narodnog muzeja Kruševac

– „Kraljev ađutant  – GENERAL DUŠAN D. KRSTIĆ“

U Velikoj, svečanoj dvorani Narodnog muzeja Kruševac otvorena je izložba predmeta i arhivalija iz zaostavštine generala Dušana D. Krstića (Kruševac 1889-Niš 1981), učesnika balkanskih i prvog svetskog rata, ađutanta Nj. V. kralja Aleksandra Prvog i ličnog prijatelja predsednika Francuske Republike, Šarla de Gola. Izložba o ovoj jedinstvenoj ličnosti  realizovana je pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Autori izložbe: Sanja Rutić Vorotović i Goran Vasić.

2. Kuća Simića:

– Stalna postavka (ambijent kruševačkog doma na prelazu iz XIX u XX stoleće)

– „Više od igre – dečje igre nekad i sad“ 

Na desetine tekstova o pomalo zaboravljenim dečjim igrama iz 20. veka, fotografije koje ilustruju dečje rođendane, okupljanja i najbezbrižniji deo života, ali i same igračke koje su obeležile odrastanje različitih generacija u Kruševcu. Automobilčići, klikeri, barbike, praćke, domine, hula-hop, rolšue, porculanske lutke, biće zajedno sa pričama o „žmurki“, „između dve vatre“, „neka bije, neka bije“ – deo jedinstvene izložbe na jesen, koja će, sva je prilika, biti otvorena u skladu sa posebni epidemiološkim pravilima.

Autor izložbe: Zorana Drašković Kovačević.

Zbog epidemiološke situacije, maske su OBAVEZNE za sve posetioce muzejskih objekata.