MIHOLJSKO LETO ĆE TRAJATI DO 28. OKTOBRA

Pred nama je najtopliji 21. dan oktobra u poslednje 93 godine, sa temeperaturama do 29 stepeni. Miholjsko leto trajaće do 28. oktobra, nakon čega sledi zahlađenje. Meteorolozi prognoziraju najtopliji oktobar od 1926. godine, kada je u srpskoj prestonici izmereno 26,5 stepeni Celzijusa.

 

Sušni period i izuzetno toplo vreme nastavljaju se do kraja oktobra, rekao je za RTS meteorolog prognostičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Nedeljko Todorović.

 

“Inače je poznato da je miholjsko leto, odnosno bablje leto, jedna tipična pojava u oktobru. Nisu baš uvek ovako visoke temperature, ali u većini godina postoji ovaj tip vremena”, izjavio je Todorović. Prema njegovim rečima, 28. oktobra počinje blagi pad temperature – na oko 20 do 23 stepena Celzijusa.

 

“Taj tip vremena će se nastaviti početkom novembra, ali najverovatnije će tada biti prvih kiša i oblaka. Za sada ne obilnih, ali postepeno se menja vreme”, istakao je Todorović. Što se tiče zime, kako kaže Todorović, ako je bilo toplo u avgustu, septembru i oktobru, očekuje se period hladnog vremena sa snegom. Međutim, to nije pouzdana prognoza, već samo orijentaciona. Dodao je da “čovek ne može da menja klimu na globalnom nivou, već na mikroplanu, ukoliko poseče ili zasadi šumu”.

 

“Energija sa Sunca dominira i odlučuje o svim tim promenama. Promena klime se događa na mnogo dužim vremenskim skalama. Teško da to može da se dogodi za nekoliko decenija ili stotina godina, jer je to red veličine od nekoliko hiljada godina”, istakao je meteorolog RHMZ.

 

Izvor: rts.rs