MEDICINSKE SESTRE I TEHNIČARI SVOJ DAN OBELEŽILI PREDSTAVOM

Šezdesettroje medicinskih sestara i tehničara Kovid bolnice nagrađeno je plaketama i pohvalama ”Čuvar života” za nesebičnan doprinos u lečenju najtežih slučajeva korona virusa. Medicinske sestre i tehničari Кovid bolnice u Кruševcu prošle godine izveli su predstavu “Maske koje život znače” u Кruševačkom pozorištu. “Predstavu” je napisao je sam život i praksa angažovovanih medicinara u Кovid bolnici,ali i u UКC Niš u kojoj su medicinski radnici ispričali svoje potresne priče iz epidemije virusa korona. Kako ističu, borba protiv neuporedivo brojnijeg i jačeg protivnika koji je sposoban da za kratko vreme usmrti desetine hiljada ljudi donela je sistemske promene i na globalnom i na lokalnom nivou.

Oko 400 medicinskih sestara i tehničara borilo se tokom pika epidemije virusa samo u Кovid bolnici u Кruševcu. Bilo je, prema rečima glavne sestre Gordane Dragošev posebno izazovno naučiti mlade, novoprimljene kolege i koleginice u Кruševcu, poslu koji se na intenizivnoj nezi u praksi uči kroz najmanje 6 meseci, ali svi su bili motivisani da uče i da se bore.

Sinoć, povodom dana medicinskih sestara i tehničara u kruševačkom pozorištu šezdesettroje medicinskih sestara i tehničara je nagradjeno plaketama i poveljama koja nosi naziv Čuvar života. Kovid bolnica u Kruševcu izgrađena je decembra 2020. godine, za prijem najtežih slučajeva virusa korona iz ovog dela Srbije.

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se 12. maja širom sveta, na godišnjicu rođenja Florens Najtingejl britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.