„LEDENI TALAS“ DO KRAJA NEDELJE, A ONDA +10°C

Sneg je padao čitavog dana u sredu. Ono što nam sledi do kraja nedelje su – ledeni dana, s temepraturama od -14, a onda se prognozira „ludi“ preokret, kada temperatura raste iznad 10 stepeni Celzijusovih. Dok to ne stigne, obratite danas pažnju ukoliko ste u saobraćaju jer su kolovozi mokri, klizavi, vidljivost je smanjena, kažu meteorolozi, te je neophodan oprez.

 

Snežni pokrivač u Srbiji visine je od 5 do čak 20 centimetara, koliko je trenutno na Zlatiboru. Istovremeno, u RHMZ prognoziraju da se na planinama očekuje dalje povećanje visine snega. „Danas je celog dana padao sneg. Polako će početi da slabi krajem dana i očekujemo njegov prestanak tokom večeri. Sve to uslovljava ciklon koji prelazi iz južnog Jadrana u Egejsko more. Njegov centar trenutno je južno od Srbije, što uslovljava prodor ovog hladnog vazduha sa severa“, objašnjava meteorolog Đorđe Đurić iz „Weather2Umbrella“.

 

„S prestankom ovog snega, temepratura će dodatno da padne u celoj zemlji. Biće mraza u četvrtak ujutru. Jutarnja temepratura iznosiće od -9 na jugu, do 0 na sveru. Maksimalna dnevna od 0 do 3. Tokom dana biće suvo, ali hladno“, navodi Đurić. Prema njegovim rečima, temeprature su u celoj zemlji od 0 do 2 stepena, a minus je na svim planinama. Najhladnije je na Kopaniku, gde je izmereno -6 sepeni Celzijusovih.

 

Prema Đurićevim rečima, u petak ćemo se smrzavati jer će na jugu biti -14 Celzijusovih, na severu – 6, a u Beogradu -8. „Biće suvo, sa sunčanim intervalima. U košavskom području duvaće jaka košava. Temeperatura neće preći 0, a najviša dnevna biće od -5 do 0 Celzijusovih“, ističe meteorolog.

 

Kako on navodi u subotu će biti osetno toplije nakon hladnog jutra. „Biće jutarnjih mrazeva, ali tokom dana toplije. Makismalna temepratura biće od nula na severu i sedam na jugu. U nedelju od 5 do 10 Celzijusovih. Sledeće sedmice nam sledi osetno toplije vreme, a maksimalne temperature biće iznad 10 stepeni“, zaključuje Đurić.