KONAČNO JEFTINIJI RAZGOVORI U ROMINGU

Srbija će 4. aprila u Beogradu, kako se nadležni nadaju, potpisati regionalni sporazum o romingu sa zemljama Zapadnog Balkana, čime će znatno biti smanjene cene u regionu. Do 1. jula 2021. godine, cena razgovora u regionu trebalo bi da košta isto kao i u domaćem saobraćaju.

 

Prema rečima Tatjane Matić, državne sekretarke u Ministarstvu telekomunikacija, sporazum u okviru „Digitalne agende za Zapadni Balkan“ obavezuje potpisnike da ne prelaze maksimalno utvrđene maloprodajne i veleprodajne cene roming usluga. Operateri u regionu Zapadnog Balkana trebalo bi da smanje troškove rominga, kako bi omogućili potrošačima da koriste usluge elektronskih komunikacija izvan dometa svoje mreže, bez plaćanja visokih naknada.

 

Inače, ukidanje rominga za zemlje Zapadnog Balkana nije bilo samo ekonomsko pitanje, već i političko. I ministar Rasim Ljajić ranije je govorio da Evropska komisija očekuje da na proleće ove godine bude potpisan sporazum o ukidanju rominga za Zapadni Balkan. I da je to i pitanje politike i statusa Kosova u tome. Stručnjaci objašnjavaju da mobilni operateri ne žele da se odreknu profita od rominga, pa je zbog toga i sama Evropska komisija trpela pritiske kada je odlučila da se ukine ova usluga na teritoriji EU. Kasnije je traženo da se to uradi i u zemljama Zapadnog Balkana.

 

Izvor: novosti.rs