KOD 80% OBOLELIH JAVLJAJU SE SAMO BLAGI SIMPTOMI

Oko osamdeset odsto obolelih od kovida-19, bolesti koju izaziva novi virus korona SARS CoV-2, imaju samo blage simptome, slažu se naučnici. Međutim, ne ozdrave svi u potpunosti nakon infekcije: kod nekih mogu da nastanu trajne posledice, tvrdi pulmolog Mihael Barčok. U intervjuu za nemački „Fokus“ nemački stručnjak za plućne bolesti objašnjava koje su dugoročne posledica moguće i ko su rizične grupe. „Korona virus prodire u organizam kroz sluzokožu i posebno pogađa disajne puteve“, kaže ovaj stručnjak. Posle toga, bolest može da se razvije na tri različita načina:

 

1. BLAGI SIMPTOMI

Oko 80 odsto obolelih ispoljavaju blage simptome ili ih nemaju uopšte. Kod lakše infekcije bolest zahvata samo sluzokožu gornjih disajnih puteva: nos, ždrelo, grkljan, oči.

 

2. TEŽI SIMPTOMI

Kod 15 odsto zaraženih bolest ima teži oblik, a simptomi su kašalj, visoka temperatura, ili slabljenje čula ukusa i mirisa.

 

3. OZBILjNE KOMPLIKACIJE

Oko pet odsto obolelih imaju ozbiljne komplikacije. Izazivač se spušta u pluća, razmnožava se u plućnom tkivu i napada alveole (mehurići u plućima u kojima se obavlja razmena gasova), a posledica je zapaljenje pluća. Virus ometa dotok kiseonika u organe, pa su u roku od nekoliko sati mogući gušenje, respiratorna insuficijencija (nemogućnost disajnih organa da tkivima i organima obezbede dovoljnu količinu kiseonika), pa čak i smrt.

 

Naročito u poslednja dva slučaja virus može da ostavi posledice, koje mogu biti i trajne.

 

„Težak oblik zapaljenja pluća može da se izleči u potpunosti, ali i da prouzrokuje stvaranje ožiljaka na plućima“, objašnjava Barčok. Koliko će ti ožiljci trajati i da li će uzrokovati trajne zdravstvene tegobe zavisi od veličine ožiljka. U najgorem slučaju, posle infekcije može da se javi plućna fibroza, koja uzrokuje ne samo zadebljanje vezivnog tkiva, već može da dovede i do oštećenja alveola. „Nakon infekcije korona virusa plućna funkcija može ostati trajno ograničena“, objašnjava stručnjak. Moguće su i trajne teškoće sa disanjem, pa je nekim pacijentima potrebna mehanička ventilacija pluća. Samim tim, oni su i podložniji obolevanju od novih virusa.

 

Pulmolog ističe da se takve posledice javljaju u izuzetnim slučajevima, jer pluća spadaju u organe koji su dovoljno veliki da kompenzuju oštećenja. Ovo, međutim, ne važi za osobe kod kojih je volumen pluća i ranije bio ograničen, kao što su pušači ili ljudi koji pate od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP).

 

Tekst preuzet sa novosti.rs