DONACIJA PLASTENIKA KAO DOPRINOS SOCIO-EKONOMSKOJ INKLUZIJI

U okviru projekta „Direktna socio-ekonomska pomoć ugroženim porodicama i pružiocima socijalnih ustanova u lokalnim zajednicama u Srbiji“ koji sprovodi ASB i Nemačko ministarstvo spoljnih poslova u saradnji sa Gradskom upravom Kruševac, danas su potpisani ugovori sa porodicama kojima će biti donirani plastenici i poljoprivredna mehanizacija. Ukupno 22 korisnika sa teritoriji grada Kruševca potpisala su ugovore o donaciji plasteničkih jeinica od ASB-a koji će biti realizovani do kraja tekuće godine. Ovom prilikom istaknut je značaj dugogodišnje saradnje izmedju ASB-a i grada Kruševca na projektima ekonomskog osnaživanja kao i ulaganjima Nemačke Vlade u ovaj sektor u Srbiji.

ASB i Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke godinama sarađuju na projektima u Kruševcu i ostalim opštinama gde pomažu socijalno ugroženim porodicama i marginalnim grupama, a samo za ovaj projekat izdvojeno je oko 187 hiljada evra što je duplo više nego prošle godine kada je ista akcija realizovanja u Srbiji. ASB će u okviru ovog projekta podeliti 80 ekonomskih grantova u vidu plastrenika, sistema kap po kap i prateće opreme socijalno ugroženom stanovništvu u Beloj Palanci, Lučanima, Čoki i Kruševcu. Nakon potpisivanja ugovora, a uporedo sa dodelom grantova, svim korisnicima će biti održane i terenske obuke “Osnove plasteničke proizvodnje”, gde će se na praktičan način upoznati sa plasteničkom proizvodnjom, potencijalnim rizicima i problemima sa kojima se proizvođači mogu susreti, ali i koracima ka uspešnoj i profitabilnoj proizvodnji dobara.

Projekat finansira nemačko ministrstvo spoljnih poslova, a implementira ASB uz podršku lokalnih samouprava. Cilj projekta jeste da doprinese socio-ekonomskoj inkluziji veoma ugroženih porodica i pojedinaca u Srbiji i da stvori bolje uslove za njihv život i zaposlenje.