COVID19, SRBIJA: PREKO 50 PREMINULIH U JEDNOM DANU!!

Prema najnovijim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je 51 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 1.366, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 21.569 osoba i registrovano je 7.606 slučajeva zaraze.

243 pacijenta su na respiratorima.

Direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović rekla je za RTS-a da je veoma nepovoljno to što svi pacijenti koji zahtevaju bolničko lečenje zahtevaju i primenu kiseonika. To dodatno komplikuje i otežava situaciju i rad, jer se za sve terapijske procedure zahteva i aktivno učešće medicinskog kadra, ističe Jovanovićeva. Kada je pitanju vakcina, direktorka „Batuta“ kaže da će imunizacija biti vanredna i verovatno preporučena. „Najpre se vakcinišu zdravstveni radnici, ali istovremeno i starije stanovništvo koje ima više od 60 ili 65 godina“, navodi Jovanovićeva. Ističe da su u toku opsežno pripreme i da se nadležni spremaju kao da će vakcina sutra biti dostupna.

Što se tiče vakcine protiv sezonskog gripa, kaže da te vakcine ima i da nije kasno primiti je. „Treba to učiniti tokom decembra, čak i januara“, ističe Jovanovićeva. Laboratorijski još nije potvrđen virus sezonskog gripa, navodi direktorka „Batuta“, ali preporučuje imunizaciju pošto se ulazi u sezonu kada se može pojaviti.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila da je danas od Kriznog štaba za suzbijanje pandemije koronavirusa i od resornog ministra Branka Ružića da odluka o prelasku na onlajn nastavu obuhvati i deca u mlađim razredima osnovnih škola. Unija je ocenila da su mlađa deca uzrasna grupa u kojoj je transmisija virusa itekako aktivna, zbog čega apeluju da i učitelji pređu na onlajn nastavu, kako bi mogli da nastave obrazovni proces, koji se „ionako već više od dva meseca održava sa velikim naporima u otežanim uslovima, sa povećanim obimom posla“.