COVID19, SRBIJA: DANAS JOŠ 83 NOVOINFICIRANE OSOBE

U poslednja 24 časa u Srbiji jedna osoba je preminula od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava korone u Srbiji sada 740, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji su registrovana 83 nova slučaja, a na koronavirus danas je testirano 5.959 osoba.

U Srbiji je od početka epidemije potvrđeno ukupno 32.840 slučajeva infekcije. Do 15 časova 19. septembra u Srbiji je testirano ukupno 1.069.626 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na respiratorima su 23 pacijenta, 3 više nego juče. 

Podsećamo, svi građani Republike Srbije koji su od juče, posle 18.00 sati, ušli u Srbiju, su pod posebnim zdravstvenim nadzorom. Oni su prilikom prelaska granice dobili zdravstveno upozorenje, u kome su upoznati sa svim obavezama koje su dužni da ispune. Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da uvedeni sistem nadzora na granicama odlično funkcioniše i da je već dao određene rezultate. Kon je rekao da se za nadzor prijavilo već oko 4.500 ljudi i dodao da oni koji ne mogu da se prijave elektronski treba da odu kod svog izabranog lekara i da se na taj način se prijave.

Takođe, Kon je istakao da je realno očekivati nove mere kada zahladni, zavisno od toga gde će i da li će broj novoobolelih rasti. „Pored veselja, srednje škole, koje pohađa oko 300.000 učenika, su problem za širenje koronavirusa. Mlađa deca se uzdržavaju, starija slabije“, istakao je Kon i naveo da je na jednom ispitu bilo 110 studenata i da je verovatno na tom mestu došlo do zaražavanja.