VASPITAČKO-MEDICINSKA AKADEMIJA U KRUŠEVCU

Razvoj visokog obrazovanja se nalazi pred velikim brojem izazova s obzirom na značaj u prosvetnom sistemu Srbije. Visoke škole strukovnih studija razvijaće svoju organizacionu strukturu jačanjem integracije i saradnje osnovnih jedinica u okviru Ustanove, odnosno Akademije strukovnih studija. Razvoj ovog segmenta obrazovanja nalazi se pred dva ključna izazova, rekao je u Kruševcu prof. Jeremić – podizanje kvaliteta i razvoj resursa u skladu sa standardima koje je propisala EU. Što se tiče podizanja kvaliteta, on će se razvijati u dva pravca: unapređenje kompetencija nastavnog osoblja i studijskih programa.

 

Država ovim integracijama želi da pojača nadzor nad radom visokoškolskih ustanova, kako u stručno – kadrovskom, tako i finansijskom smislu. Prvi korak u proceduri je formiranje Komisije za izradu Statuta, zatim sledi popis imovine i imenovanje v.d. predsednika Akademije. Nakon usvajanja Statuta, biće izabran Savet (od kojih 30% predlaže i imenuje Vlada), a Savet raspisuje konkurs za predsednika Akademije.

 

Prema rečima prof. Jeremića, u Srbiji se planira otvaranje 14 Akademija koje će objediniti 47 škola. Prvi sastanak Privremenog saveta Akademije u Kruševcu, održan je posle sastanka u Kabinetu gradonačelnika.