151 DOKTOR NAUKA U SRBIJI JE BEZ POSLA

Na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja u Srbiji je 151 doktor nauka a među njima je najviše ekonomista. U Srbiji su zvanično bez posla 22 doktora ekonomskih nauka. Oni ujedno čine i najmasovniju grupu među najobrazovanijim građanima koji su evidentirani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

 

Prosečno imaju oko 45 godina, dok su na birou rada prosečno 34 meseca.U toj evidenciji se nalaze i doktori medicinskih nauka, kojih je devetoro. Prosečno na posao čekaju 28 meseci i imaju 36 godina. Iako bi bilo očekivano da se o sve njih poslodavci “otimaju”, u praksi očito to nije tako, piše Politika. Jer, prema podacima NSZ na posao u Srbiji čeka 151 doktor nauka, različite struke, od kojih su 92 žene.

 

Statistika potvrđuje da su ekonomija i pravo, a potom medicinske i društvene nauke, oblasti za kojima vlada najveće interesovanje onih koji se odluče da steknu osmi stepen obrazovanja. Od 151 nezaposlene osobe, sa najvišim stepenom stručnosti, posao je preko biroa rada dobilo tek njih 15, ali postoje i oni koji su na evidenciji samo “pro forme”, jer očekuju neke olakšice ili vizu za mesto gde će njihova diploma imati veću težinu.

 

Izvor: B92.net