ODRŽAN PRVI SASTANAK PROJEKTNOG TIMA MEĐUNARODNOG ERASMUS+

Tokom protekle nedelje, 2. i 3. marta 2022. godine, u prostorijama Akademije strukovnih studija Južna Srbija – Odsek za poslovne studije Blace, održan je inicijalni, kick-off sastanak projektnog tima zaduženog za realizaciju međunarodnog projekta finansiranog od strane Evropske unije u okviru ERASMUS+ programa iz oblasti stručnog obrazovanja, pod nazivom Jačanje veština za održivi i ekološki prihvatljiv turizam (Enhancing Skills for Sustainable and Eco-Friendly Tourism), sa skraćenim nazivom ESSEFT.

Akademija strukovnih studija Južna Srbija – Odsek za poslovne studije Blace, koordinator je navedenog ERASMUS+ projekta u okviru međunarodnog konzorcijuma koji čine University of Macedonia, Solun (Grčka), Sveučilište u Dubrovniku (Hrvatska), Strujni krug – udruženje vozača električnih vozila, Zagreb (Hrvatska) i hotel Ramonda Rtanj (Srbija), a pridruženi partner projekta je i preduzeće Planinka, Kuršumlija. Ovaj konzorcijum okupljen je oko realizacije projekta u trajanju od dve godine, pri čemu je svaki od projektnih partnera zadužen za realizaciju konkretnih projektnih aktivnosti u skladu sa svojim kompetencijama.

Usled nepovoljne epidemiološke situacije, sastanku nisu mogli lično prisustvovati predstavnici svih partnera te je isti održan po hibridnom modelu, uživo i posredstvom platforme za online komunikaciju Zoom. Tom prilikom, uspostavljene su upravljačke strukture, kreiran vizuelni identitet projekta i delegirani pojedini zadaci partnerima. Posebnu pažnju inostranih partnera privukla je poseta pridruženom partneru – Prolom banji, prilikom koje su razmenjena iskustva i potencijali razvoja u oblasti poslovanja u turizmu i hotelijerstvu.

Cilj ovog projekta je da se oformi zaokruženi sistem za stručnu edukaciju u oblasti unapređenja ekološki prihavtljivih tj. zelenih veština, znanja, vrednosti i stavova zaposlenih i studenata u oblasti turizma, kao i podrška ostvarivanju održivih društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva u turističkoj industriji i lokalnoj zajednici uopšte. Nakon sprovedenog istraživanja trenutnog stanja i stepena neusklađenosti veština radne snage s jedne strane, i zahteva poslodavaca u turističkoj industriji s druge strane, biće razvijen nastavni plan i program za obuku u okviru kratkog ciklusa obrazovanja. Ovaj program će doprineti prevazilaženju neusklađenosti zelenih veština na tržištu rada, sa posebnim naglaskom na zaposlene, radnu snagu i poslodavce u hotelijerstvu. Posebna ciljna grupa su studenti i učenici iz oblasti turizma i ugostiteljstva i usavršavanje njihovih zelenih veština kako bi u budućnosti poboljšali mogućnost zaposlenja u struci. Kao jedan od rezultata projekata, biće razvijena i platforma za digitalno učenje sa interaktivnim online materijalima.

Posebna prednost ovog projekta je uključivanje turističkih profesionalaca i organizacija u nastavni proces u cilju unapređenja edukacija iz oblasti održivog razvoja i veština u stručnom obrazovanju, prenošenje iskustava i primera dobre prakse, kao i podizanje nivoa svesti zainteresovanih strana u turističkoj industriji i kreatora politike o prednostima unapređenja veština vezanih za održivost, tzv. zelenih veština.