ZAVRŠENA 45. MANIFESTACIJA BELOVODSKA ROZETA

Na završnoj večeri 45. manifestacije Belovodska rozeta uručena je nagrada ovogodišnjem laureatu prof. dr Darku Tanaskoviću, za izuzetan doprinos kulturi i umetnosti, očuvanju i negovanju istorijsko kulturnog nasleđa.

Prof. dr Darko Tanasković je rođen 1948. godine. Kompletno školovanje je završio u Beogradu, gde je i doktorirao. Radio je kao redovan profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, gde je predavao arapski jezik i književnost, turski jezik, orijentalnu filologiju itd. Tokom profesorske karijere predavao je i na univerzitetima u Skoplju, Sarajevu, Parizu… Bio je amabasador Savezne Republike Jugoslavije u Turskoj, Azerbejdžanu, Vatikanu, a od 2014. do 2018. godine je bio ambasador Srbije pri UNESKO. Objavio je preko 600 naučnih i stručnih radova i dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Manifestacija “Belovodska rozeta” koja je nastala je još 1976. godine, kao izraz tradicije kamenorezačkog zanatstva. Od 1988. godine, uvek u julu, kamena rozeta ”Cvet u kamenu” uručuje se slavodobitniku za lični doprinos razvoju srpske kulture i umetnosti.

Do sada ”Cvetom u kamenu” nagrađeno je ukupno 29 izuzetnih kulturnih i umetničkih stvaralaca. Prvi dobitnik nagrade Belovodska rozeta bila je Desanka Maksimović, zatim Matija Bećković, Emir Kusturica, Vladeta Jerotić, mitropolit Amfilohije, Petar Handke, Milorad Pavić i druge istaknute ličnosti koje su dopriele razvoju srpske kulture, umetnosti i očuvanju istorijskih i duhovnih vrednosti.