SVEČANOM AKADEMIJOM OBELEŽEN 18. FEBRUAR – DAN KCK

Povodom 18. februara, Dana Kulturnog centra i značajnog jubileja, 30 godina postojanja i rada, u bioskopu „Kruševac” održana je svečana Akademija. Osim izvođenja muzičko – scenskog programa, dodeljene su Zahvalnice najzaslužnijim ustanovama i organizacijama, partnerima sa kojima je ostvarena izuzetna saradnja. Najveća godišnja nagrada „Slovo ljubve“ pripala je zavičajnom dečjem književniku i kulturnom stvaraocu Momiru Dragićeviću.

Kroz filmsku retrospektivu, prikazan je 30. godišnji istorijat Ustanove. Nastao je 1992. godine spajanjem Doma omladine i pionira „Mladost“ i društvenog preduzeća „Kruševac film“. Duga i plodna istorija sjedinila se u značajno iskustvo, koje zaposleni u današnjem centru koriste za realizaciju impozantnog broja programa.

Različite oblasti kulturnih aktivnosti zahtevaju specifične prostore radi postizanja vrhunskih rezultata. KCK raspolaže sa više prostornih celina, prilagođenih posebnim sadržajima koji se u njima realizuju. Zgrada Doma omladine sa Belom salom i Klubom, bioskop „Kruševac“, Legat Milića od Mačve, mesta su kroz koje godišnje prođe više hiljada posetilaca. Pored produkcije samostalnih programa, Centar sarađuje i sa drugim institucijama u gradu u organizaciji više značajnih manifestacija. Osnovne delatnosti su vaspitno – obrazovne (škole, studija, radionice…), kulturno – umetničke (koncerti, filmske projekcije, kljiževne večeri, predstave…), a prepoznatljiv brend Grada je međunarodni Festival humora i satire „Zlatna kaciga“. Direktor KCK Violeta Kaplarević u svom obraćanju je istakla da je promocija i širenje kulture misija aktivnosti i da treba da bude podjednako dostupna svima. Kao najznačajniju investiciju navela je renoviranje bioskopa „Kruševac“, a ove godine planirano je uređenje Bele sale.

Najveća nagrada „Slovo ljubve“ koja se sastoji od Povelje i novčanog iznosa, dodeljena je književniku Momiru Dragićeviću. Objavio je više knjiga i pesama za decu, a dobitnik je i brojnih nagrada. Član je Udruženja književnika Srbije. Umetnik i pesnik, osmišljavao je i ulepšavao detinjstvo brojnim generacijama kruševačkih mališana, lucidnim i nadasve maštovitim programima.

U umetničkom delu Akademije nastupili su Dečji hor Kulturnog centra Kruševac sa dirigentom i muzičkim pedagogom Violetom Jovanovskom, plesna grupa „Zvončice“ plesnog kluba „Kruševac“, koji je poznat po državnim prvacima, a pod umetničkim rukovodstvom Milana Nikolića. Muziku i ples povezala je zanimljiva glumačka minijatura.

Akademija je završena  kabare komedijom „Nas dve“ čiju režiju potpisuje glumica Natalija Kecman, uz pevačku pratnju Ane Radonjić – Zoe Kida.