ZAVRŠEN JE 14. FESTIVAL PREDSTAVA ZA DECU „KRUŠKA“

Završen je još jedan Festival Kruševačkog pozorišta „Kruška“, 14. po redu.  Festival je trajao dva dana duže nego ranije, ukupno 8 dana i pokazao se kao veoma uspešan. U prilog tome govori podatak da su predstave izvođene u dva termina od 17 i 19 časova i da se za svaku tražila karta više.

Prema rečima upravnika Kruševačkog pozorišta Branislava Nedića, novoustanovljena nagrada nosi ime Zorana Lozančića, velikog umetnika i pozorišnog stvaraoca za decu, koji je ostavio veliki trag u Kruševačkom pozorištu sa devet predstava koje je radio, a koje traju na repertoaru i danas. Diploma u čast Zorana Lozančića dodeljuje se za najbolju režiju i scenski dizajn, a novčani deo nagrade ove godine je obezbedila supruga Zorana Lozančića, koji je, u 66. godini života, preminuo u junu 2019.

Nakon drugog izvođenja predstave „Kapetan Džon Piplfoks“ Kruševačkog pozorišta, na zatvaranju Festivala predstava za decu „Kruška” sinoć je i uručena novoustanovljena nagrada, a ovogodišnji, ujedno i prvi dobitnik ove nagrade je Jakub Maksimov, za predstavu „Bambi“ Pozorišta za decu iz Kragujevca.

Na Festivalu “Kruška 14” su izvedene predstave za decu: „Bambi”, Pozorište za decu Kragujevac, po motivama istoimene bajke Feliksa Saltena, koncept i režija Jakub Maksimov; „Mudro prasence”, Puls teatar Lazarevac, po tekstu Miodraga Milovanova i u režiji Ksenije Krnajski; „Lepotica i zver”, Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović” Zaječar, tekst i režiju potpisuje Željko Hubač; „Pinokio”, Narodno pozorište Leskovac, po tekstu i u režiji Spasoja Ž. Milovanovića; „Čarobnjak iz oza”, Kruševačko pozorište, adaptacija teksta, režija, scenografija i izbor muzike Zoran Lozančić; “Ivica i Marica”, Kraljevačko pozorište – praizvedba pozorišnog komada za decu i odrasle „Ivica i Marica” pesnika Dejana Aleksića, po motivima bajke Braće Grim, u režiji Aleksandre Kovačević.