POČINJE PETI ASTRONOMSKI KAMP „JASTREBAC 2021“

U utorak 10. avgusta svečano se otvara peti po redu astronomski kamp „Jastrebac 2021“. Ove godine zbog korona virusa kamp će se realizovati u virtuelnom okruženju, dok će za sve prisutne u Kruševcu biti organizovana javna posmatranja sa Bagdale.

Tokom trajanja kampa u periodu od 10. do 13. avgusta 91 učesnik koji se prijavio, ne samo iz Kruševca i Srbije, već i iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i jedan iz Nemačke, moćiće da nauče zanimljive stvari o zvezdama, njihovom načinu stvaranja i nestajanja, asteroidima i kako da sami pronađu mikrometeorite, posmatračkim tehnikama, ali i problemu svetlosnog zagađenja. Drago nam je da i ove godine imamo predavače van Kruševca, među kojima je i dr Monika Jurković, predsednik Društva astronoma Srbije, ali i kruševljanin Jovan Marković, član udruženja i član Astronomskog olimpijskog tima. Sva predavanja biće snimljena i objavljena na YouTube kanalu udruženja po završetku kampa, a učesnici će dobiti sertifikate i knjigu „Mali vodič za buduće astronome amatere“ koju su napisali Predrag Agatonoić iz Bora i Zoran Tomić iz Kruševca.

Pored predavanja koja se organizuju u periodu od 18 do 21 sat, od 22 sata imaće prilike preko YouTube kanala Eureka kutak da prate uživo posmatranje noćnog neba uz pomoću teleskopa udruženja, Za sve prisutne u Kruševcu sa Bagdale (kod crkve) organizovaće se od 11. do 13. avgusta posmatranja planeta (Jupitera i Saturna) pomoću teleskopa, ali i kiše meteora Perseidi koji su u ovom periodu najaktivniji tokom godine. Zbog svetlosnog zagađenja ne može se očekivati veliki broj njih da budu vidljivi, ali se svakako nadamo da će oni najsjajniji biti vidljivi.

Projekat astronomski kamp „Jastrebac 2021“ realizuje se u okviru lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, uz finansijsku podršku grada Kruševca i pomoć Kancelarije za mlade grada Kruševca.