BIOSKOP NA OTVORENOM ZA VIKEND NA SLOBODIŠTU

Drugog avgustovskog vikenda Kruševac će biti domaćin „A1 Kinoteka“ projekcija na otvorenom, na kojima će biti prikazana kultna ostvarenja koja su digitalno restaurisana u okviru ovog projekta koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija.

Meštani Kruševca i okoline će imati priliku da uživaju u projekcijama pod otvorenim nebom,14. i 15. avgusta na Slobodištu gde će na velikom platnu biti predstavljeni domaći klasici „Bal na vodi“ i „Majstori, majstori“. Projekcija filma „Bal na vodi“ održaće se 14. avgusta sa početkom od 21 čas, dok je film „Majstori, majstori“ na programu 15. avgusta u istom terminu i na istoj lokaciji.

U slučaju vremenskih neprilika, projekcije će se održati u Bioskopu Kruševac, ulica ČolakAntina bb, uz ograničen broj prisutnih gledalaca i poštovanje svih epidemioloških mera.

„Bal na vodi” reditelja Jovana Aćina, snimljen u produkciji Avala filma 1985. godine, ostaće zapamćen po tome što na verodostojan način na veliko platno donosi sliku Beograda pedesetih godina koji se pod društveno-političkim pritiskom menja. Kroz priču o srednjoškolskim danima jedne devojke i četiri mladića, njihovom životu, prijateljstvu i ljubavnim dilemama, autor filma slika društvo u kome je podela sve veća, a životi mnogih ljudi se iznenada i na tragičan način menjaju. Film otvoreno kritikuje jugoslovenski sistem tih godina i prikazuje izazove i moralne dileme sa kojima su se pojedinci, ali i društvo u celini susreli.

S druge strane, radnja fima reditelja Gorana Markovića, „Majstori, majstori“ prati zaposlene jedne osnovne škole i njihove tragikomične odnose. Najstarija osoba u ovom živopisnom radnom kolektivu je tetkica koju svi iz milošte (ili nepoštovanja) zovu – keva. Njen odlazak u penziju i priprema obavezne proslave koju nije tražila dešava se istog dana kada se u školi pojavljuje Inspektor Simić koji dolazi po anonimnoj prijavi za seksualno uznemiravanje. Škola i svi zaposleni u njoj predstavljaju odraz jugoslovenskog društva ondašnjeg vremena, a ovaj film je 1980. godine snimljen samo za 18 dana u produkciji Art filma 80.

Projekat „A1 Kinoteka“ pokrenule su Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija sa ciljem da digitalnom restauracijom originalnih filmskih traka sačuvaju i zaštite dela koja su proglašena za kulturno dobro od velikog značaja. Do sada je 19 ostvarenja domaće kinematografijekompletno digitalno restaurisano u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke,među kojima su: Nacionalna klasa, Varljivo leto ’68, Davitelj protiv davitelja, Balkanski špijun, Majstori, majstori, Bal na vodi i mnogi drugi.