IZLAZNOST 30,63%: 61,84% ZA I 37,1% PROTIV PROMENE USTAVA

Građani Srbije su se na referendumu izjasnili sa 61,84 odsto glasova u korist potvrđivanja Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa pokazuju preliminarni rezultati, saopšteno je u Republičkoj izbornoj komisiji.

Prvi preliminarni rezultati glasanja na referendumu pokazuju da su građani Srbije glasali  sa 61,84 odsto glasova za ustavne promene, dok se 37,10 odsto izašlih glasača izjasnilo sa „ne“. Na obrađenim glasačkim mestima glasalo je 30,63 odsto od upisanih birača na ovim obrađenim biračkim mestima, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević. Broj nevažećih glasačkih listića je 1,04 odsto.

U Kruševcu je na referendum izašlo 31,5 % od toga 63,5 % je glasalo za potvrdjivanje  akta o promeni ustava u oblasti pravosudja.

Pravo glasa u Srbiji imalo je 6.510.323 glasača, za sve jedinice lokalne samouprave i na svim mestima.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić čestitala je svim građanima na uspehu referenduma. Čestitam svim građanima Republike Srbije na uspehu referenduma. Napravili smo veliku korak u jačanju vladavine prava i daljoj demokratizaciji našeg društva. Srbija će po prvi put u svojoj istoriji dobiti nezavisno pravosuđe i samostalno tužilaštvo, čime nastavljamo da jačamo naše institucije, rekla je Brnabić.

Promenu Ustava predložila je Vlada Srbije , a poslanici Skupštine Srbije izglasali su Predlog Akta o promeni Ustava. Prema Zakonu o referendumu, odluka je doneta ako za nju glasa većina građana koji su izašli na birališta.