AKTUELNE PROTIVEPIDEMIJSKE MERE OSTAJU NA SNAZI

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon navodi da aktuelne mere ostaju na snazi do dalje. Kon je novinarima preneo da se na sednici raspravljalo o epidemijskoj situaciji i merama, a kao glavna tema je sada i vakcinacija, koja će biti u fokusu budućih sastanaka.

Epidemijska situacija, ističe Kon, i dalje se tretira kao nepovoljna.

„Sastajaćemo se ubuduće prvenstveno zbog vakcinacije i praćenja eventualnih problema u toj oblasti, kako bi pomogli ako bude potrebno“, istakao je oni naglasio da je za celu Srbiju najvažnije da se što pre sprovede masovna imunizacija. Ukazao je da se očekuju dodatne količine vakcina kako „Sputnjik Ve“, tako i „Fajzera“ i „Bionteka“, a da postoje očekivanja vezana i za vakcinu „Astra-Zeneke“. Kon je, ocenjujući informacije o početku masovne imunizacije, rekao da su one ohrabrujuće.

Na pitanje koju vakcinu je moguće dati deci, Kon je rekao da, koliko mu je poznato na osnovu podataka dobijenih od ALIMS-a, da je kineska vakcina za uzrast od tri godine, dok se „Fajzerova“ ne može davati osobama mlađim od 16 godina, a „Sputnjik Ve“ je za starije od 18 godina.

U poslednja 24 sata u Srbiji su testirane 10.534 osobe, a kod njih 1.688 je potvrđena infekcija koronavirusom. Borbu sa kovidom je izgubilo 20 ljudi. Od početka epidemije, od posledica zaraze preminula je 3.791‬ osoba. Na bolničkom lečenju je 5.089 ljudi, a na respiratoru 171 pacijent.

U Srbiji je počela masovna imunizacija, gradovi obezbeđuju punktove. U Kruševcu se, takozvana, masovna imunizacija sprovodi na pet punktova u kruševačkoj Hali spotrova.