130 GODINA TRAYAL KORPORACIJE /video

Kruševačka Trajal korporacija povodom značajnog jubileja 130 godina postojanja, organizovala je svečanost  u vili Trayal na Jastrepcu na kojoj su predstavljeni rezultati  rada korporacije. Danas ovaj  privredni sistem  posle smenjivanja perioda izgradnje o razaranja a tokom novije istorije jačanja i urušavanja sada se konačno nalazi u procesu uspešne revitalizacije.

 

Na press konferenciji koja je održana na Jastrebcu predstvaljeni su rezultati poslovanja Trayal korporacije. Ovaj privredni sistem  posle smenjivanja perioda izgradnje i razaranja a tokom novije istorije jačanja i urušavanja sada se konačno nalazi u procesu uspešne revitalizacije. Menadžment, sindikat i zaposleni uložili su prethodnih godina ogroman napor da Trajal korporacija, nakon raskida privatizacionog ugovora, uveća, unapredi i inovira proizvodnju, a dug od preko 100 miliona evra smanji na 20 miliona. Ovi rezultati dolaze u godini kada Trayal korporacija obeležava veliki i značajan jubilej 130 godina od osnivanja. Da podsetimo, pre samo 5 godina Trayalu je pretio bankrot i nestanak sa privredne scene. Posle raskida  privatizacije u januaru 2014 godine postavljen je novi menadžment koji je započeo težak put reanimacije i revitalizacije Trayal korporacije.

 

U periodu preuzimanja Trayala, nakon raskida privatizacije, novi menadžment je naišao na najtežu situaciju u sektoru gumarske proizvodnje. Uprkos tome što je fabrika guma bila vodeća proizvodna grana na prostoru balkana, u periodu privatizacije  prodata je trecem vlasniku. Trayal je u procesu revitalizacije uspeo i u ovom sektoru da napravi značajne korake oporavka proizvodnje i prisutnosti na tržištu. Najveći kupac Trayalovih proizvoda je preduzeće Nikom iz Kragujevca. Iza tako narušenog stanja Trayal korporacija uspela je da tokom perioda oporavka razvije i sopstveni revolucionarni projekat  koji je delimično implementiran. U pitanju je automatizovan sistem za protiv – gradnu zaštitu. Pored svega Trayal korporacija u razvojnim programima najdalje je otišla u delu proizvodnog programa koji pripada Fabrici eksploziva i pirotehnike. Tržište u ovom sektoru  je veoma izbirljivo, ali je kruševačka korporacija uspela da zaokruži kvalitetnu ponudu kompletnog asortimana i to sa uslugom o kome su govorila  odgovorna lica iz ovog sektora. Na press konferenciji o saradnji sa Trayalom, ali i o kvalitetu Trayalovih proizvoda govorili su i poslovni partneri ovog najvećeg privrednog subjekta u Rasinskom okrugu. Stručna javnost označila je Miloša Nenezića, generalnog direktora Trajal Korporacije, kao veoma zaslužnog za ovakav podvig Trayal korporacije u poslednjih pet godina što je vrednovano kroz brojna lična priznanja najvišeg ranga u Srbiji i u nekoliko drugih država u okruženju. Obrativši se prisutnima Nenezić je rekao da se Menadžment oslanja na mlad kadar, domaće znanje i nove programe. “Imali smo loš početak, mnogo otežavajućih okolnosti, ali znamo gde idemo i možemo još bolje. Ojačaćemo srpsku privredu”, rekao je Nenezić i dodao je da je uspeh postignut zahvaljujući Samostalnom sindikatu koji je održao radnu disciplinu i zahvaljujući timskom radu. Takođe je dodao da su dobri rezultati u poslovanju postignuti redom, upornošću i radom.

 

Po završetku predstavljanja rezultata Trayal korporacije, generalni direktor Miloš Nenezić uručio je zahvalnice zaslužim poslovnim partnerima za doprinos oporavku i poslovnu saradnju. Zahvalnice su dobili Nikom d.o.o. Kragujevac, RHMZ Srbije, Jugobicikl promet Podgorica, Rudnik, preduzeću MDM mining i preduzeću Tekom. Obeležavanje jubileja 130 godina postojanja u Trayalovoj vili na Jastrebcu završeno je vatrometom koju proizvodi ova korporacija.