„VITEŠKO NADMETANJE ZA ČASNI BOGOJAVLJENSKI KRST“

Na Bogojavljanje, dugi niz godina, u Rasinskom okrugu tradicionalno se održavaju manifestacije „Viteško nadmetanje za Časni Bogojavljenski Krst“. U petak 19. januara ove duhovne manifestacije će se održati po 23. put u Beloj Vodi, a 12. put u Šavranu. Manifestacije se održavaju pod pokroviteljstvom Grada Kruševca, uz blagoslov episkopa kruševačkog Gospodina Davida.

Manifestacija se u Beloj vodi održava po 23. put i do sada je za Časni Bogojavljenski krst plivao veliki broj prijavljenih što  manifestaciju svrstava u red najmasovnijih u Srbiji, posle Beograda. Program obeležavanja Bogojavljenja počinje liturgijama u hramovima, zatim sledi osvećenje vode na česmi u Beloj vodi u 10 sati, lomnjenje pogače prijateljstva, vodoosvećenje, a u podne je start plivača.

U Šavranu se ova manifestacija na Bojojavljenje održava dvanaestu godinu za redom, a za koju se iz godine u godinu prijavljuje sve veći broj plivača. Sveta liturgija u Crkvi Pokrova presvete Bogorodice počinje u 8 sati, zatim sledi kulturno-umetnički program. Nakon osvećenja vode uslediće start plivača tačno u podne.