KOVID AMBULANTA PRESTAJE SA RADOM

Ambulanta za respiratorne infekcije „Kovid ambulanta“ koja pripada Domu zdravlja, a nalazi se u okviru zdravstvene stanice 14. oktobar prestaće sa radom 15. aprila, usled konstatno stabilne epidemiološke situacije.

Dom zdravlja već duže vreme ima manji broj pregleda i sumnju na Korona virus kod pacijenata, znači da je epidemiološko stanje do sada najstabilnije i da je prošao i sezonski grip i druge virusne infekcije pa je vreme da se svi pacijenti vrate kod svojih lekara koji ih najbolje poznaju i prate. Od ponedeljka će Ambulanta za respiratorne infekcije potpuno biti zatvorena, a tu će se nalaziti, kao i ranijih godina, rendgen i Služba za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju – rekla je dr Marina Kostić, direktorka Doma zdravlja.

Pacijenti koji imaju povišenu telesnu temperaturu, kašalj, curenje iz nosa i druga stanja slična prehladi treba da se jave prvenstveno svom izabranom lekaru opšte prakse koji će ih nakon pregleda uputiti ako je potrebno kod specijaliste na detaljniju dijagnostiku. Izabrani lekar je takođe zadužen i za antigensko testiranje pacijenata koji imaju simptome i sumnjaju na prisustvo Kovida, a mladi se mogu testirati u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine.

Negativan PCR test još uvek je neophodan za hospitalizaciju i pojedine hirurške zahvate na nekim klinikama u Republici Srbiji i šire, te se sugrađani upućuju u laboratoriju Zavoda za javno zdravlje gde je trenutno jedino moguće odrađivanje ovakve vrste testa.