U KRUŠEVAČKOM POZORIŠTU ODRŽANA JE SPOMEN AKADEMIJA U OKVIRU PROJEKTA „DEČIJA USTA GOVORE ISTINU“

Pre skoro godinu dana u Srbiji su se dogodile nezapamćene tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar i u Duboni. Ovi događaji uticali su na celokupno društvo ali i na to da se svi zapitamo šta nam se događa.

Ministarstvo prosvete, koje godinama unazad ulaže napore u borbi protiv nasilja u školama, izašlo je sa novim smernicama. Na časovima u školama, pored školskih obaveza, govorilo se i o emocijama i pravim vrednostima.

Ove tragedije i bile su razlog da dve kruševačke škole pokrenu projekat o borbi protiv vršnjačkog nasilja. Naime, učenici OŠ „Vuk Karadžić“ i srednje Medicinske škole u Kruševcu realizovali su projekat pod nazivom „Dečija usta govore istinu“, koji predstavlja borbu protiv vršnjačkog nasilja i simbolično je posvećen nastradalim učenicima u OŠ „Vladislav Ribnikar“. Sastoji iz nekoliko segmenata koji su nastali prema tekstovima učenika ovih škola i podržan je od strane roditelja, škola i sponzora a koji je predstavljen na Spomen akademiji u Kruševačkom pozorištu.

Projekat je autorsko delo profesorke geografije Mirjane Nikolić i pedagoške savetnice Katarine Ivanović.

Projekat je realizovan u skladu sa smernicama Ministarstva prosvete Republike Srbije koje upućuju na negovanje etosa i podršku učenicima.