JESEN NA POČETKU LETA U EVROPI

 

 

 

Jesenje temperature, obilni pljuskovi, grad i poplave posledice su hladnog fronta koji je zahvatio deo Evrope. On se polako povlaći i stiže novi, topliji talas.

 

Prema rečima meteorologa Slobodana Sovilja, hladan front koji je doneo prave jesenje temperature i količine padavina veće nego što bi trebalo da budu za jun, polako prolazi i otopljenje se očekuje već u nedelju. Do tada, opet će biti velikih padavina u petak i subotu. Kako objašnjava Sovilj razlog za ovakve temperaturne šokove ali i velike koločine padavina je talas hladnog vazduha koji je zahvatio veliki deo Evrope, a ne samo Srbiju. Međutim, kako objašnjava, obilne iznenadne padavine, koje izazivaju poplave, nisu nikakva novina za kraj juna.

 

Meteorolog Slobodan Sovilj kaže da takve vremenske pojave uopšte nisu iznenađenje i da se one svake godine, otprilike u isto vreme javljaju u Grčkoj. On kaže da će oblast Halkidikija i danas pogoditi slični vremenski uslovi. Kada je reč o Srbiji, kako kaže od subote uveče stiže nam vazdušni front i Srednje Evrope koji ima manje vlažnosti i sa sobom nosi toplije vreme. Na pitanje kakvo nas leto očekuje, Sovilj kaže da su precizne prognoze nezahvalne, ali da meteorolozi sada mogu da kažu da će sledeći mesec biti topliji od juna.

 

Za vreme leta, meteorolozi previđaju preko 35 tropskih dana, kada će temperature biti iznad 30 stepeni, kao i manje padavina. Ipak, ovogodišnje leto neće biti vrelo kao prethodno.