ŠVAJCARSKA ULAŽE U ENERGETSKU EFIKASNOST OBJEKATA U KRUŠEVCU

 

 

 

 

 

 

 

 

U podizanje energetske efikanosti 23 objekta u Vrbasu, Paraćinu, Užicu i Kruševcu biće uloženo oko 8,5 miliona evra.

 

Iz Ministarstva rudarstva i energetike očekuju da će taj projekat, koji se sprovodi sa Vladom Švajcarske, pokazati put i drugim opštinama u Srbiji kako može da se uštedi oko 40 odsto energije.
 

Cilj „Projekta energetke efikasnosti i upravljanje energijom u opštinama u Srbiji“ je da se poveća energetska efikanost i svest o energetskoj efikasnosti i borbi protiv klimatskih promena u opštinama i gradovima Srbije, a energetsko saniranje ukupno 23 objekta trebalo bi da bude završeno naredne godine.  Vlada Švajcarske donirala je za projekat, čija je primena počela, oko osam miliona evra, dok će opštine i gradovi uključeni u njegovu realizaciju učestvovati sa 10 odsto sredstava.

 

Ambasador Švajcarske Filip Ge rekao je da su za Švajcarsku, koja je jedan od četiri najvažnija donatora, projekti iz oblasti energetike i energetske efikasnosti u prva tri prioriteta programa koji sprovodi. „Ovaj projekat koji realizujemo sa četiri opštine u Srbiji je najvažniji projekat iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije“, rekao je ambasador. Naveo jei  da Švajcarska pomaže Srbiji u projektima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije jer raspolaže velikim znanjem i tehnologijom koju želi da podeli sa Srbijom.  „Takođe, mi smo inovatori u nekim oblastima i to je ono što želimo da podelimo sa Srbijom. Planirano nove projekte u energetskom sektoru, ali ovaj projekat od osam miliona evra je najvažniji medju njima“, naglasio je ambasador Švajcarske.

 

Izvor: B92.net