ZAVRŠNO VEČE „ZLATNE KACIGE“ NA DAN ŠALE, 1. APRILA

Festival humora i satire „Zlatna kaciga“ je međunarodni i jedan od najznačajnijih srpskih festivala u ovoj oblasti.  Ove godine Festival slavi jubilej i održava se po trideseti put.

Stručni žiri  odabrao je najbolje radove koji se nagradujuju Zlatnom kacigom za najbolju karikaturu, priču, pesmu i aforizam, od pristiglih radova na konkursu.

Pored glavnih nagrada, Festival dodeljuje i Nagradu za životno delo koja je namenjena istaknutim stvaraocima rođenim u Kruševcu. Ovogodišnji dobitnik je prof.dr  Zoran Avramović.

Priznanje Vitez od Čarapanije (počasni građanin Kruševca) dodeljuje se osvedočenom prijatelju grada. Od ove godine počasni građanin Kruševca i Vitez biće dr Slobodan Simić. 

Dodeljuje se i tradicionalna Nagrada Rade Brka, za kratku pisanu formu sa specifičnim humorom moravskog podneblja, koje će ove godine dobiti Marko Samardžija.

U okviru Festivala, kao legat velikog majstora karikature Aleksandra Klasa, uručuje se i priznanje Klasovo majstorsko pero. Odlukom prethodnih  dobitnika, nagradu će dobiti Jugoslav Vlahović.

Tradicionalno, završno veče Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“ održaće se u petak 1. aprila, na svetski Dan šale, ali i dan rođenja velikog kruševačkog glumca Miodraga Petrovića Čkalje.

Povodom 30. jubilarnog  Festivala Zlatna kaciga, biće tradicionalno otvorena izložba nagrađenih i karikatura iz užeg izbora radova u Galeriji Bele sale KCK u 19 sati, dok će se program završne večeri Festivala održati u Bioskopu Kruševac od 20 sati.

Povodom jubileja, od 17 do 19 sati na Platou ispred Kulturnog centra Kruševac održaće se i Radionica karikature za decu i mlade, kao i druženje sa nagrađenim karikaturistima koji će na licu mesta crtati karikature posetilaca Festivala.