ZA SEDAM DANA – SEDAM SMRTNIH SLUČAJEVA

Za nedelju dana u Srbiji je registrovano sedam smrtnih slučajeva koji se mogu povezati sa gripom, kod pacijenata kod kojih je laboratorijski potvrđen virus influence. Tako je zvanični crni bilans dostigao 55 umrlih od početka ove sezone. Iako je virus gripa iz srednjeg prešao u nizak nivo aktivnosti, očigledno još odnosi živote.

 

„Prema podacima populacionog nadzora koje imaju Institut „Dr Milan Jovanović Batut“ i mreža instituta i zavoda za javno zdravlje, od početka ove sezone prijavljena su ukupno 142.304 pacijenta sa oboljenjima sličnim gripu i 55 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom kod kojih je laboratorijski potvrđen ovaj virus“, kažu u Institutu „Batut“.

 

Prijavljivanje oboljenja sličnih gripu je u skladu sa kretanjem oboljenja za ovaj period godine. Za sedam dana prijavljeno je 8.276 slučajeva oboljenja sličnih gripu sa učestalošću oboljevanja od 114 na 100.000 stanovnika. To je značajno smanjenje u odnosu na sedmicu ranije, kada je prijavljeno 11.850 obolelih. Najveći broj obolelih, prema podacima „Batuta“, i dalje se registruje među najmlađima u uzrastu do četiri godine, i u uzrastu od pet do 14 godina. U većini okruga smanjuje se učestalost oboljenja slična gripu, ali izveštaji „Batuta“ pokazuju da je ova zaraza geografski još široko rasprostranjena.

 

Izvor: novosti.rs