UV ZRAČENJE U SRBIJI OVIH DANA JE NA VRLO VISOKOM NIVOU

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, UV zračenje u Srbiji će ovih dana biti u rangu visokih ili vrlo visokih vrednosti.

Na severu naše zemlje danas je uglavnom visoko UV zračenje, dok je na jugu Srbije vrlo visoko. Indeks UV zračenja najviši je na jugu zemlje (9). 

Kada je indeks UV zračenja 6 ili 7, znači da je zračenje visoko i da je potrebno preduzeti mere zaštite. Kada je 8-10 kaže se da je vrlo visoko i potrebno je kloniti se sunca. Ako je 11 ili više znači da je zračenje ekstremno visoko, i tada ne bi trebalo izlaziti iz kuće.

Sunčevo zračenje je najintenzivnije ukoliko nema oblačnosti, ili je ona veoma mala. Sa većom gustinom oblaka zračenje je manje, ali treba imati u vidu da određena količina UV zraka prolazi kroz oblake, piše na sajtu Zavoda za javno zdravlje.

Opšte je pravilo da u periodu od 10 do 16 časova treba izbegavati izlaganje suncu. Takođe, preporučljivo je korišćenje preparata sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Trebalo bi koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. Kada je reč o odeći, preporučuje se nošenje kapa i šešira sa širokim obodima i odeća svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalna odeća sa zaštitnim faktorom (odeća sa „UPF – ultraviolet protection factor“ oznakom). Preporučuje se i nošenje naočara sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom, ali i kozmetika i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu. Treba izbegavati solarijume, jer se u njima koriste UVA zraci.

Zaštitni faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi.