U SUSRET SVETSKOM DANU BORBE PROTIV MULTIPLE SKLEROZE

Svetski dan borbe protiv multiple skleroze oboleli u Srbiji, njih preko devet hiljada, ove godine obeležavaju 25. maja. Obeležavanjem Svetskog dana borbe protiv multiple skleroze skreće se pažnja javnosti na ovu ozbiljnu bolest i neophodnost lečenja obolelih. Multipla skleroza (MS) je najčešće neurološko oboljenje mladih ljudi. Obolevaju osobe u dobi između 20. i 40. godine života, u vreme kad se ljudi nalaze u ličnom, porodičnom i profesionalnom usponu i postižu najbitnije stvari u životu. Nepredvidiva je i spada u neuromišićne autoimune degenerativne bolesti. Nekada je multipla skleroza bila sinonim za težak invaliditet, ali sve se promenilo u poslednjih 30 godina, pojavom terapije koja modifikuje tok bolesti. Procene o broju obolelih u Srbiji od bolesti sa 1000 lica, kako se često naziva Multiple skleroza, variraju između 9 i 12.000, s obzirom da ne postoji precizna evidencija, a terapiju za multiple sklerozu prima oko 3.500 MS pacijenata. Lečenje multipleskleroze jakim dozama kortikosteroida može pomoći da se modifikuje tok bolesti i da se kontrolišu simptomi bolesti, ali lek za potpuno izlečenje multipleskleroze ne postoji. Inače, multipla skleroza je bolest koja se terapijom drži pod kontrolom celog života, a svaki oboleli iziskuje personalizovanu terapiju.

Svetski dan borbe protiv Multiple skleroze obeležava se poslednje srede u mesecu maju, ove godine 25. maja. Obeležava se i u Srbiji, a kruševačko Udruženje obolelih od Multiple skleroze, koje okuplja preko 130 članova, organizuje razne aktivnosti u susret ovom danu. Udruženje Multipla skleroza Kruševac i tokom godine organizuje razne aktivnosti prilagođene svojim čanovima. Saradnja kruševačkog Udruženja obolelih od Multiple skleroze sa lekarima opšte bolnice u Kruševcu traje u kontinuitetu poslednjih par godina.

Tačan uzrok nastanka multipla skleroze kod obolelih i dalje nije jasan mada može biti genetska predispozicija u pitanju. Ono što se zna zasigurno to je da zdrav stil života uz dovoljno sna, redovnu i zdravu ishranu i fizičku aktivnost smanjuju rizik za nastanak ne samo multiple skleroze (MS), već i drugih bolesti.

Udruženje obolelih od Multiple skleroze u Kruševcu se nalazi u ulici Cara Lazara 90.