U SRBIJI JE POČELA ŠKOLSKA 2018/19 GODINA

Za više od 800.000 učenika u Srbiji danas je počela školska godina. U klupe će prvi put sesti 67.000 đaka-prvaka, dok će u prvim razredima srednjih škola biti približno isti broj – 66.800 učenika. Kada je reč o prvacima, njih je manje za skoro 60 odeljenja, a sa druge strane za tehnološki višak je proglašeno 4.500 nastavnika i učitelja. Đaka prvaka je za tačno 1.850 manje nego prošle godine. Njih, kao i đake petog razreda, očekuju novine u poređenju sa prethodnim generacijama.

 

 

Inače, i ove godine prosvetari štrajkuju i to skraćenjem časova na 30 minuta prvog dana školske godine i, kako je rečeno, još tri dana do kraja meseca, u više od 700 škola. Predstavnici sva četiri sindikata nezadovoljni su što su prema sistemu platnih razreda u osmoj platnoj grupi, dok su ostala zanimanja sa istim stepenom obrazovanja smeštena u devetu radnu grupu.

 

 

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da sindikati imaju legitimno pravo da se bune protiv platnih razreda, ali da je trebalo da reaguju, kako kaže, pre dve-tri godine kada je napravljena matrica za platne razrede i da ima još vremene za pregovore, jer primena Zakona počinje od januara.