„SVAKO KRŠENJE MERA MANIFESTOVAĆE SE ZA 10 DANA“

Svi događaji i svako kršenje mera manifestovaće se za deset dana, jer se potencijal virusa jasno povećao, tako da će se to odraziti na dalje pogoršanje, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon povodom prizora koji su sinoć zabeleženi u prestonici i na kojima se vidi nepoštovanje najnovijih mera rada svih objekata do 23.00 sata.Dr Kon je tim povodom ponovo uputio apel za poštovanje mera.

„Vreme je da se ponovo apeluje na poštovanje mera, prvenstveno na držanje distance i izbegavanja masovnog okupljanja. Nošenje maske se preporučuje i na otvorenom ako ne može da se obezbedi distanca. U zatvorenom prostoru je nošenje maske apsolutno obavezno“, naglasio je Kon za Blic.

Radno vreme svih prodavnica, restorana, kafića, kladionica, klubova ograničeno je do 23 časa, a kako navodi list, njihovi reporteri sinoć su u centru grada videli da su mnogi restorani brze hrane bili otvoreni i posle 23 časa, a pred njihovim šalterima dolazilo je do stvaranja podužih redova.

„Ono što mora da se kaže je da se nama situacija ozbiljno pogoršava, posebno u Beogradu, ne samo da je nesigurna nego ide u pravcu da postane nepovoljna“, istakao je Kon.

Još jednom je naglasio da je radno vreme posle 23 časa dozvoljeno isključivo apotekama i benzinskim pumpama. „Sve ostalo je praktično zabranjeno“, precizirao je Kon.

Tokom prethodne večeri inspekcija je obavila kontrolu 91 objekta u Beogradu kako bi se uverili u to da li se pridržavaju mera prevencije. Dva ugostiteljska objekta u Beogradu su zatvorena zbog žurki koje su organizovali, čime su prekršili mere koje su stupile na snagu.