ŠTO PRE REALIZOVATI AKCIJU „STOP MOBILNIM TELEFONIMA“

Forum srednjih stručnih škola pozvao je da se što pre realizuje akcija „Stop mobilnim telefonima“, odnosno da se zabrani upotreba mobilnih telefona u školama.

Forum srednjih stručnih škola danas je izrazio zabrinutost, jer obrazovne ustanove u Srbiji nisu pokrenule akciju zabrane mobilnih telefona u školama, i apelovao da što pre bude realizovana. Taj forum je u saopštenju podsetio da je radna grupa Ministarstva prosvete za prevenciju nasilja u decembru 2022. preporučila školama da pokrenu akciju „Stop mobilnim telefonima” i da o tome samoinicijativno odluče.

Tri meseca od donošenja ove preporuke, imamo saznanje da je tek sada prva škola u Novom Sadu donela odluku o zabrani nošenja mobilnih telefona u školi”, dodao je u saopštenju Forum srednjih stručnih škola. U saopštenju je ukazano da će zabrana upotrebe mobilnih uticati na koncentraciju đaka, i da će biti izbegnuta loša navika učenika „da snimaju sve i svašta” i to kače na društvene mreže. Ocenili su da bi u slučaju te zabrane učenje i rad na času sigurno bili poboljšani, a time i disciplina đaka, te izrazili uverenje da bi to uticalo i na smanjenje nasilja u školama. „Zato apelujemo na sve aktere u obrazovanju, pa i sindikate da posete organe škola, animiraju ih i predoče im prednosti uvođenja zabrane mobilnih telefona u učionicama”, dodao je forum.